Tangle versus blockchain

In plaats van blockchain als database structuur gebruikt de crypto valuta IOTA de Tangle technologie. Waarbij de blockchain ondersteund wordt door miners om transacties mogelijk te maken in een peer-to-peer netwerk, gebruikt IOTA een geheel andere technologie.

Problemen bij het gebruik van blockchain is dat het aantal transacties per seconde gelimiteerd is en zeer laag is vergeleken met bijvoorbeeld grote creditcard maatschappijen zoals VISA. Omdat de blockchain steeds groter wordt zal het steeds meer gecentraliseerd worden opgeslagen. Blockchains hebben een consensus nodig om het systeem aan te passen en is daarom langzaam met betrekking tot updates en aanpassingen. Ook transactiekosten kunnen hoog oplopen als het druk is op het netwerk.

IOTA tangle

Voordelen van IOTA Tangle

De Tangle, een blockchain alternatief, maakt het makkelijk om transacties te bevestigen met een toenemende snelheid afhankelijk van het aantal gebruikers van het netwerk. De focus van IOTA ligt op Internet of Things, wat naar verwachting flink zal toenemen in de komende jaren. IOTA werkt samen met chip fabrikanten om IOTA de standaard te maken voor Internet of Things apparaten.

Onderstaand een video met uitleg over de voor en nadelen van IOTA en Tangle: